Blog

Echte vreugde

Door Marjolein Hooydonk
huilen Vreugde Zonde
31 juli 2020

“Onbedoeld zegt ze dingen die iedereen altijd zegt
Want nooit gaat het slecht, altijd okay (...)
Ze huilt maar ze lacht.”

Dat zingt Maan in haar nieuwe liedje. Ze huilt, maar ze lacht... En Maan is waarschijnlijk niet de enige. Ook in de kerk doen we mee met die toneelspelletjes. Of niet dan? Lachende gezichten, huilende harten.

Maar Jezus, U bent anders! U bent niet fake. De Bijbel zegt niet dat U lachte, maar wel dat U huilde. Kennelijk moesten we dat in ieder geval weten? Omdat we vooral niet moesten denken dat U een succesgoeroe was? Een lachende wonderdokter die alles fixt...

U overwon zonde en dood. Maar het kostte U alles. Bloed, zweet en tranen. U bent opgestaan uit het graf, maar de wonden zijn niet verdwenen. Hoe zit dat toch? Waarom geloofde Thomas pas nadat hij Uw wonden aanraakte? Voelt U nog steeds pijn?

En als U huilde, hoe deed U dat dan? Hardop, met uithalen, snikken en schokkende schouders? Of stilletjes... een enkele traan, zonder geluid?

Hoe dan ook, U leerde ons om onze tranen niet weg slikken. Jezus, red ons toch van nepheid. Dat we blijven lachen, terwijl ons hart huilt. Dat de kerk fake, glad en nep wordt, als zo'n reclame op YouTube. Leer ons wat echte Vreugde is. Dwars door onze tranen heen.