Blog

Paaldansend naar de hel?

Door Team BasiC
Media Seks Kwetsbaarheid Pijn Ziel Eenzaamheid
3 mei 2021

Wordt popmuziek steeds extremer? Nou, als je kijkt naar de laatste videoclip van Lil Nas X krijg je wel die indruk. In de clip bij ‘Montero (Call Me By Your Name)’ geeft de 22-jarige homoseksuele rapper de duivel een lapdance. De videoclip zit vol met verwijzingen naar de Bijbel, zoals de hof van Eden en de slang als satan.

De video is op YouTube al ruim 168 miljoen keer bekeken. Het is de tweede grote hit van Lil Nas X. In 2019 scoorde hij zijn eerste nummer-één-hit met het countryrapnummer ‘Old Town Road’. De rapper werd gezien als een eendagsvlieg, maar met genoegen tweette hij pas. “Men zei dat ik moest stoppen op mijn hoogtepunt, maar ik ben er nog steeds.”

‘Old town road’ werd veel in dansfilmpjes gebruikt op TikTok en Instagram. Ook ‘Montero’ komt nu vaak voorbij in filmpjes, waarin jongeren doen alsof ze hun zonden belijden aan de hemelpoort, totdat ze Lil Nas X in de verte horen. Zijn paaldansmoves worden massaal nagedaan, onder de hashtag #poledancetohell.

Wat denk jij dat Lil Nas X drijft om zo’n extreem lied te maken?

Lil Nas X wist pas ook aandacht te krijgen met zelfontworpen ‘satan sneakers’, deze schoenen waren versierd met een vijfpuntige ster (een occult symbool) en de tekst ‘Lucas 10:18’, dat verwijst naar een Bijbelvers waarin staat dat satan uit de hemel valt.

In een interview legt hij uit wat hij met ‘Montero’ wil bereiken. Hij wil zijn ‘lusten vieren’ als zwarte homoman in de masculiene hiphopscene. “Zodat deze teksten net zo normaal worden als een artiest die zegt dat hij iemand van het andere geslacht wil neuken.”

Je kunt je wel afvragen: Word je er echt gelukkig van om grenzeloos je lusten te vieren? Freddy Mercury was net als Lil Nas X wereldberoemd en openlijk homoseksueel. Ook hij vierde volop zijn lusten, zowel met mannen als vrouwen. Maar aan het eind van zijn leven concludeerde hij dat hij op een eenzame weg was beland. Het laatste lied dat Mercury, doodziek van aids, opnam heet ‘Mother love’. Zijn stem klinkt er hartverscheurend:

“I don't want a stormy affair
to make me feel my life is heading somewhere (…)
I’ve walked too long in this lonely lane
I’ve had enough of this same old game
I’m a man of the world
And they say that I’m strong
But my heart is heavy
And my hope is gone
Out in the city, in the cold world outside
I don't want pity
Just a safe place to hide…”

Bij Christus is die schuilplek, hoe kapot, gebroken en eenzaam je je ook voelt.