Blog

Beyoncé: ‘God is God, I am not’

Door Team BasiC
Media Illusie Zelfbeeld
2 augustus 2022

In de muziekpers is het groot nieuws: Beyoncé heeft een nieuw soloalbum uitgebracht. Jarenlang veranderde alles wat de zangeres aanraakte in goud. In de eerste achttien jaar van haar loopbaan heeft ze meer dan 100 miljoen albums als soloartiest verkocht. Nog steeds is ze razend populair. Al klinken er ook steeds meer kritische geluiden. Volgens critici is ‘Queen B’ het contact met het ‘gewone’ leven kwijt.

Zo gaat het vaker. Met grote artiesten, maar ook met machtige koningen en keizers. Het is opgaan, blinken en verzinken.. Hun ‘glory days’ duren niet eeuwig. Ze zijn God niet.

Het is nogal een glibberig paadje waar je op loopt als wereldster. Je gaat zo onderuit. Rijkdom, populariteit en macht zijn giftige goedjes. Niet voor niets waarschuwt de Bijbel zo vaak voor de gevaren van macht en geld. Ze kunnen je ziel opvreten.

Je hebt iets te verliezen in deze wereld… Beyoncé lijkt dat trouwens wel te beseffen. “You won’t break my soul,” zingt ze in haar nieuwe single. Het klinkt krachtig en aanstekelijk. Een combinatie van dance, soul en gospel. “You won’t break my soul…” De zangeres zingt het vol overtuiging en strijdbaarheid.

“God is God, I am not…” Die tekst liet Beyoncé eerder tijdens een optreden in beeld brengen. Alsof ze dat even goed duidelijk wilde maken… Heel wijs. Want als er één ding is wat killing is voor je soul, is dit het wel: als God willen zijn.