Blog

No more livin' for the culture!

Door Marcel Vroegop
Bidden Vrijheid Gewoonten
25 februari 2021

Justin Whitmel Earley werkte als zendeling in China en later als bedrijfsjurist in Amerika. Hij wilde een zendeling zijn in de advocatenwereld. Maar qua levensstijl verschilde hij niet zoveel met zijn collega’s. Hij werkte, net als iedereen, keihard.

Tot het niet meer ging. Hij belandde in een burn-out en zocht verdoving in slaappillen en whisky. Op het dieptepunt sprak hij met een vriend over de vraag: Hoe kan ik hier ooit weer uitkomen?

Hij besloot een paar kleine, simpele gewoonten aan te leren. Zoals drie keer per dag geknield bidden, dagelijks minstens een uur de smartphone uitzetten, wekelijks met een vriend afspreken. Die simpele gewoonten hielpen hem om weer overeind te krabbelen. Hij ontdekte: als christen kun je niet zonder rituelen en gewoonten. Gewoonten zijn van levensbelang.

Neem bijvoorbeeld je ‘wakker word-ritueel’. Je kunt ervoor kiezen gelijk je smartphone te checken. Of je kunt eerst knielen en een gebed uitspreken. Probeer dat eens, al is het een halve minuut. Dat doet iets met je! Met je hart, je gevoel, je aanbidding… Het kan je dag in een compleet andere richting duwen.

“We denken dat vrijheid de afwezigheid van grenzen is, alles mogen doen wat we willen”, zei Early pas in een interview. “Maar wie denkt grenzeloos te leven wordt een slaaf van de grenzen die hij niet wil zien.” Is nieuwe gewoonten aanleren moeilijk? “Wat echt moeilijk is, is een leven leiden dat geen voldoening geeft. Niets doen is pas moeilijk, want dat vervult niet.

Je gewoonten leiden je tot aanbidding, maar van wie? Iedereen aanbidt iets of iemand. Bedrijven doen hun stinkende best jou hun goden en rituelen op te dringen. Wat kies jij: het zware, dodelijke juk van de goden geld, imago en status, of het zachte juk van Christus? En dit advies van rapper Kanye West is misschien zo gek nog niet?

“Hold the selfies, put the (Insta)gram away
Get your family, y’all hold hands and pray
Follow Jesus, listen and obey
No more livin' for the culture, we’re nobody’s slave.”