Blog

Soms wil je iets gewoon niet

Door Team BasiC
Seks Zelfbeeld
3 maart 2022

Op school hoor je er niet bij als je ‘het’ nog niet gedaan hebt. Dan ben je zielig. Of achterlijk. Seks ‘moet’ – of je het nou leuk vindt of niet. Of... komt daar de laatste tijd verandering in?

“Jongeren gaan steeds later met elkaar naar bed,” blijkt uit onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland van een paar jaar geleden.

Op VICE UK vertelde jongeren pas waarom ze (voorlopig) bewust afzien van seks. En dat heeft niet eens religieuze redenen. De 24-jarige Kero zegt dat ze drie jaar geleden besloot om even geen seks te hebben, vanwege een laag zelfbeeld. “Ik had niet genoeg zelfvertrouwen om mezelf op de voorgrond te zetten of me aan iemand te binden,” legt ze uit. “Ik ben de onzekerheden uit het verleden ontgroeid. Ik wil nu alleen samen zijn met een man die mijn vertrouwen heeft gewonnen. Iemand die me respecteert en de grond aanbidt waarop ik loop.”

Anderen, zoals de twintigjarige Lucy, zegt dat ze zich onthoudt van seks omdat ze “zichzelf verloor in alle onzin” en “niet zoveel voor zichzelf deed als ze eigenlijk had gewild”. “Nu er veel meer bewustzijn is over toestemming en zo, denken we vaak ook beter na of we iets wel echt willen. En soms wil je iets gewoon niet.”

Durf jij keuzes te maken op grond van jouw diepste overtuigingen?