Blog

Chillen met God

Door Gertjan de Jong
Jezus Stilte Bijbel
18 mei 2022

“Van jongs af heb ik zo’n mooie, lichte vriendschap met God, dat heb ik altijd zo ervaren. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Tijdens Zomergasten noemde ik het ‘chillen met God’. Menig christen had daar moeite mee. Maar dat is hoe ik God ken en daar doe ik verslag van.”

Dat vertelde rapper Typhoon in ‘De Ongeloofelijke Podcast’. Typhoon, die eigenlijk Glenn de Randamie heet, komt van ver. In 2018 kreeg hij een ernstige burn-out en depressie. Hij zag het leven niet meer zitten. “Op een gegeven moment ging ik met twee vrienden naar de Zwitserse bergen,” vertelde hij eerder. “En daar kreeg ik de gedachte: het hoeft niet meer... Plots werd het helemaal stil, donker en ijzig zwart. Daar schrok ik zo van, dat ik in mijn boekje heb geschreven: ‘God, S.O.S’. Toen hoorde ik daadwerkelijk een stem... dat was voor mij wel echt een redding.”

Voor de rapper was het een keerpunt. Hij hervond het geloof van zijn kindertijd. “Als kind was het alsof ik God voor me zag, of ik Jezus voor me zag. Als ik fietste, dan waren we samen aan het fietsen. Zo logisch was het gewoon voor mij. (…) De kern is mijn geloof in God, Jezus, de Heilige Geest. Dag in dag uit ervaar ik die tegenwoordigheid.”

Chillen met God – het klinkt wel een beetje vreemd.

Chillen met God – het kan vreemd klinken. In de Bijbel wordt God beschreven als ‘verterend vuur’, hoe kun je daar ooit mee chillen, wandelen, fietsen? En toch. Er staat meer in de Bijbel. “Henoch wandelde met God” (Genesis 5:24). God sprak met Mozes als met een vriend (Exodus 33:11). God is heilig, onbereikbaar... en toch wil Hij in Christus dichtbij komen. Hij werd zelfs mens, om mensen te zoeken die op een plek zitten waar het stil, donker en ijzig zwart is.