Blog

Goden hebben verlanglijstjes

Door Redactie BasiC
Media Schoonheid Zelfbeeld Genade Goden
21 april 2021

Ahn gaf als tienermeisje alles om haar grote droom waar te maken: popidool worden. Ze volgde zes jaar lang training in de muziekbusiness. Voor elke training werd ze gewogen en de werkdag zat er pas op als ze ’s avonds was afgevallen. “Om af te vallen nam ik medicijnen die je normaal gesproken tegen verstopping gebruikt,” vertelt ze. “Ik slikte twaalf pillen per dag. En ik leerde om zelf over te geven; zelfs het lichaamsvocht kwam eruit.” Ze gaf alles, letterlijk. Toch werd ze al die jaren niet uitgekozen om bij een band te komen.

Dit waargebeurde verhaal is te lezen op Vice.com, in een artikel over K-pop. K-pop is een afkorting van Koreaanse popmuziek. Deze muziek is big business, er gaan miljarden in om. K-popgroepen als BTS en Blackpink zijn ontstaan door speciale bureaus die aan de lopende band talenten binnenboord hengelen en ze een jarenlang trainingsprogramma laten doorlopen. Het doel is dat deze tieners uiteindelijk – heel misschien – aan een carrière als K-popartiest mogen beginnen.

De genadeloze competitie binnen de wereld van K-pop drijft veel tieners tot wanhoop. De tieners moeten aan strenge schoonheidseisen voldoen, dat geldt zeker voor meisjes. Plastische chirurgie is vrijwel vanzelfsprekend en het dieet is streng. In 2019 pleegden drie wereldberoemde K-popsterren zelfmoord.

Ook in Nederland wordt volop meegedaan aan die gekheid rond tienersterren uit Azië en Amerika. In 2019 (toen concerten nog waren toegestaan) was een concert van K-popgroep Blackpink in korte tijd uitverkocht, een kaartje kostte een recordprijs van 166,88 euro.

Welke offers breng je voor jouw goden?

Wie Christus niet volgt, is overgeleverd aan andere goden. Goden als Succes, Roem en Populariteit. Het zijn goden die heerlijke beloften hebben en die soms een enkeling uitverkiezen om wereldster te worden. Maar goden hebben ook verlanglijstjes. Er moeten offers gebracht worden. Ze eisen niet alleen je aanbidding, maar je hele leven. Zonder genade.

Wie loop jij achterna? Eén van die goden die je uiteindelijk levend verslindt? Of Christus, die je leven juist wil redden en behouden? De prediker Spurgeon zei over Hem: “Als je het uniform van Christus draagt, zul je bemerken dat Hij zo zacht en nederig is van hart, dat je rust vindt voor je ziel."