Je hart bewaken – ook op warme dagen

Door Team BasiC
Schoonheid Verbond vreemdgaan
30 juli 2020

“Ik heb een verbond gesloten met mijn ogen; hoe kan ik dan begerig naar een jonge vrouw kijken?” zei Job ooit. Mooi gezegd natuurlijk. En misschien is dat in het Midden-Oosten van duizenden jaren geleden nog te doen. Toen liepen vrouwen bijvoorbeeld nog niet in minirokjes. Maar is dat ideaal van Job vandaag nog haalbaar? Ook op een zonnige zomerdag in Nederland? Je kan toch niet de hele dag binnen blijven zitten?

Het Nieuwe Testament doet er nog een schepje bovenop. De Heere Jezus stelt dat een man eigenlijk al overspel pleegt met een vrouw als hij begerig naar haar kijkt (Mattheüs 5:28). Vraagt de Bijbel het onmogelijke van mannen?

Hierbij is het wel belangrijk om te kijken naar waar dit vers over gaat. De context laat zien dat deze uitspraak gaat over een man die een (getrouwde) vrouw begeert. Als hij naar haar kijkt met het verlangen om seksuele gemeenschap met haar te hebben, pleegt hij al overspel. Dat is Jezus’ boodschap.

De Heere Jezus zegt dus niet dat een man een vrouw niet mooi mag vinden, omdat dit al begeren is. Op andere plekken in de Bijbel wordt enthousiast gesproken over de schoonheid van mannen en vrouwen. Dat zou dan ook zondig zijn.

Je kan nog een stap verder gaan. Mattheüs 5:28 zegt niet dat het verkeerd is om iemand seksueel aantrekkelijk te vinden. Het vers zegt ook niet dat seksuele gevoelens of seksueel geprikkeld zijn verkeerd is. Wat wordt dan wel afgekeurd? Alleen het verkeerde gebruik van die gevoelens, zoals het toegeven aan seksuele verzoeking. Of dat je uit seksuele frustratie naar vrouwen gaat kijken om ze te begeren.

Een oudere christen zei eens: “De Heere Jezus zegt dat als we een vrouw aanzien om haar te begeren, we dan in ons hart al vreemdgaan. Sommige mannen of jongens raken daardoor in een enorme kramp. Ze denken dat alleen al het zien van een vrouw betekent dat ze overspel bedrijven. Voor hun gevoel plegen ze de hele dag overspel. Maar het gaat erom dat we niet begerig kijken. Als ik een mooie vrouw zie, kan ik blij constateren: dat is een mooie vrouw. Dat is helemaal niet verkeerd. Maar vervolgens kies ik ervoor om haar niet te blijven bekijken, zodat er geen verkeerde begeerte ontstaat.”