Blog

Jij bent een haai!

Door Team BasiC
Verlangen Zelfbeeld Toekomst
7 maart 2022

Haaien staan bekend als dodelijke dieren die zelf weinig te vrezen hebben. Toch is er een groot gevaar dat veel haaisoorten bedreigt. Ja, de mens, maar er is nog iets anders. Veel haaiensoorten kunnen niet tegen stilstand. De pompwerking die vissen normaal gebruiken om adem te halen, werkt niet bij deze haaien. Als ze op de bodem liggen, gaan ze binnen enkele uren dood. Ze moeten blijven zwemmen, zodat er tijdens het zwemmen water in hun bek stroomt, langs hun kieuwen. Op die manier nemen ze zuurstof op.

Volgens de Amerikaanse schrijver James Smith lijken jij en ik op haaien. We kunnen niet stilstaan. We moeten bewegen, onderweg zijn, dat hoort bij ons-menszijn. Iedereen wordt gedreven door een verlangen, een visioen, een koninkrijk waar je in gelooft en naar uitziet. Net als Frodo uit The Lord of the Rings zijn we allemaal op een zoektocht. Zonder verlangen en een toekomstvisioen kun je niet leven. Dan zink je, net als een haai, naar de bodem. Je raakt in ademnood.

James Smith zegt: “We verlangen allemaal naar een koninkrijk. Je kan niet niet liefhebben... Mens zijn betekent dat je liefhebt en verlangt. Dat is waarom het hart volgens de Bijbel de kern is van de mens. Het is de motor achter ons bestaan. In de eerste plaatsen zijn we als mensen ‘lovers’.”

Ga eens na bij jezelf. Wat is jouw diepste verlangen? Welk visioen ga jij achterna?