Blog

Mikhail Shavelski (21) gaf zijn leven in Oekraïne

Door Gertjan de Jong
Moed Angst Jezus
1 december 2022

Mikhail Shavelski (21) was een christen uit Wit-Rusland die zich geroepen voelde om Oekraïne te helpen. Dat kostte hem uiteindelijk het leven. Hij overleed op 11 oktober aan zijn verwondingen.

Mikhail groeide op in Wit-Rusland en was lid van de Evangelisch-Lutherse Kerk. Mikhail had een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. In 2020 deed hij mee aan een studentenprotest tegen de misdaden van president Loekasjenko. Het regime ontvoerde hem en onderwierp hem aan verhoren. Negen dagen zat hij gevangen.

Mikhail citeerde de Duitse predikant Dietrich Bonhoeffer om te onderbouwen waarom hij zich verzette tegen Loekasjenko: “Je ja tegen God vereist je nee tegen alle onrechtvaardigheid, tegen alle kwaad, tegen alle leugens, tegen alle onderdrukking en verwonding van de zwakken en armen, tegen alle goddeloosheid en bespotting van het heilige.”

Toen hij vrij kwam, kreeg hij een oproep voor het leger van Wit-Rusland. Mikhail vluchtte naar Polen. Daar begon hij met een studie theologie aan de Christelijke Theologische Academie in Warschau.

Op 13 maart 2022 hield hij een toespraak in de Dom van Berlijn. “Ik geloof dat de dood al verslagen is,” zei hij. Ook vertelde hij over een bekeringservaring die hij had tijdens een Bach-concert: “Ik ging daar weg als een persoon die in Christus gelooft.”

Na die toespraak voelde Mikhail zich geroepen de Oekraïners te helpen. Hij vertrok naar het front. Hij citeerde Luther om zijn besluit kracht bij te zetten: “Hier sta ik. Ik kan niet anders. God helpe mij. Amen.” Zijn poging om een gewonde soldaat te helpen, kostte hem in Oekraïne uiteindelijk zijn leven.