Blog

Natuurlijk zijn er vlammen, hel en verdoemenis

Door Team BasiC
Bijbel
13 januari 2022

Bestaat de duivel… en de hel? In het boek ‘Brighton Rock’ van Graham Greene staat daarover een bijzonder gesprek. Pinkie, een jongen uit de onderwereld, staat met zijn vriendin Rose bij de pier van Brighton, in Engeland. Samen staren ze over zee. Ze komen net terug van een crematie van een vermoorde crimineel, Pinkie had die moord mede georganiseerd.

“Geloof jij nog iets van de Bijbel?” vraagt Rose ineens. “Natuurlijk is het waar,” reageert Pinkie. “Wat kan er anders zijn, het is het enige dat klopt. Die atheïsten weten niets. Natuurlijk zijn er hel, vlammen en verdoemenis. En pijnigingen.” Terwijl hij zo spreekt, zijn z’n ogen gericht op de donkere golven van de zee en de bliksemschichten boven het water.
“En de hemel, bestaat die ook?” zegt Rose bezorgd, terwijl de regen eindeloos neervalt. “Misschien,” zegt Pinkie. “Misschien…”

Die Pinkie denkt dus anders dan de gemiddelde Nederlander. Dat er straks een verschrikkelijk oordeel komt, vindt hij logisch. Of er een hemel is, is nog maar de vraag.

Kun jij meevoelen met Pinkie?