Blog

"All my sins need holy water"

Door Team BasiC
Pijn kwaad rappen Seks
9 maart 2021

In de popmuziek wordt ‘zonde’ nog wel eens voorgesteld als iets aantrekkelijks. Zonde is sensueel, ondeugend en spannend. Het is iets dat eigenlijk niet mag, maar juist daarom zo lekker is.

De Bijbel laat zien dat zonde iets heel anders is. Het is verschrikkelijk en vernietigend. Zonde betekent opstand en rebellie tegen God. Het laat je achter in totale chaos en ontreddering.

Het lied ‘River’ (https://www.youtube.com/watch?v=wfWIs2gFTAM), waarmee Eminem en Ed Sheeran in 2017 een hit scoorden, laat het ware gezicht van zonde zien. ‘River’ gaat over een relatie waarin een man en zijn vriendin allebei vreemdgaan. De man begint ermee en de vrouw ontdekt dat. Vervolgens neemt ze wraak door vreemd te gaan met Eminem. Ze wordt zwanger van de rapper en pleegt uiteindelijk abortus.

“Waarom doe ik de vuile dingen die ik doe?” rapt Eminem onder andere. Heeft hij het over zijn eigen leven? ‘River’ gaat niet letterlijk over zijn leven, maar waarschijnlijk heeft Eminem wel wat eigen ervaring in deze song verwerkt. Zo is hij al twee keer gescheiden van dezelfde vrouw en zou hij haar ooit hebben betrapt met een andere man, en toen een pistool hebben getrokken.

Het lied gaat over diepe vragen. Kun je seks loskoppelen van trouw en liefde? Wat betekent het om een relatie te hebben, om verantwoordelijkheid te nemen, om volwassen te worden? “Misschien is er wel meer tussen ons dan gewoon seks,” zegt de vrouw in de videoclip tegen Eminem. En dan, schreeuwend: “Neem verantwoordelijkheid voor je eigen f*cking daden, jij bent zo egoïstisch!”

Te pijnlijk
Het laatste couplet laat zien waar zonde toe leidt: complete chaos en ontreddering. “Als het leven een snelweg is, dan slinger ik op hoge snelheid over vijf rijbanen.” Die ‘liefdes-driehoek’ heeft Eminem achtergelaten als een wrak, rapt hij. “Wat kan ik nog meer zeggen? Het was leuk voor een tijdje. Ik weet zeker dat ik van jouw lach had gehouden…” Die laatste zin – gericht tegen de ongeboren baby – is kennelijk te pijnlijk om verder over na te denken, want de rapper vervolgt snel: “Eigenlijk wilde ik geen abortus, maar f*ck it. Wat maakt nog een leugentje tegen ons ongeboren kind nou uit?”

Het lied laat zien hoe dodelijk en vernietigend de zonde is. En ook hoe wanhopig je kunt verlangen naar verlossing en een nieuw begin:

“I’ve been a liar, been a thief
Been a lover, been a cheat
All my sins need holy water…”

Herken jij iets van dat verlangen naar 'holy water' dat je reinigt?