Blog

Bedriegers dragen geen boevenpakje

Door Team BasiC
Waarheid Eenzaamheid Ziel
8 maart 2022

Hij leek op een sprookjesprins die Disney-dromen waarmaakte, maar in werkelijkheid lichtte hij vrouwen voor honderdduizenden euro’s op: Simon Leviev, ofwel ‘The Tinder Swindler’.

In de Netflix-docu over Leviev verklaren drie slachtoffers dat Leviev via datingapp Tinder hen voor tonnen misleidde. Hij liet ze geloven dat hij schatrijk was en een zoon van een diamantmagnaat. In 'The Tinder Swindler’ is te zien dat hij verschillende vrouwen inpalmde en daarna verklaarde dat hij in gevaar was en geld nodig had. De vrouwen gaven hem contant geld of hun creditcards. Cecilie uit Noorwegen raakte in zes maanden zo’n 220 duizend euro (!) kwijt aan hem.

Cecilie en andere vrouwen stapten naar de pers. Ze wilden dat Leviev bekend zou worden en zo niet andere mensen kon bedriegen. Nou, dat is goed gelukt. The Tinder Swindler is een enorme hit op Netflix.

Waarschijnlijk wordt het nu lastig voor Simon om nog langer vrouwen te misleiden. Iedereen kent zijn gezicht. Maar goed, er zijn natuurlijk genoeg andere bedriegers actief. En het lastige met criminelen is dat ze meestal geen boevenpakje dragen... Ze doen zich heel charmant en aantrekkelijk voor, of zelfs vroom en geestelijk. Lukt het jou om bedrog in jouw omgeving te herkennen? En in je eigen hart?