Blog

Voormalig wiccapriester: ‘Ik werd achtervolgd door Jezus’

Door Gertjan de Jong
Maatschappij Levensttijl Klimaat
16 november 2023

Paul Kingsnorth was klimaatactivist en priester bij een wiccakring. “Ik heb echt dingen zien gebeuren door spreuken en magische cirkels die we opriepen,” vertelde hij in dagblad Trouw.

Tot er iets vreemds gebeurde. “Ik droomde over Jezus, Die me een boodschap gaf. Mensen om me heen begonnen over Jezus te vertellen. Hij dook op in boeken die ik las, in emails die ik kreeg. Het was zenuwtergend, ik wilde dat helemaal niet. Ik was een heidense priester! Het christendom was wel het laatste wat me interesseerde. Ik werd… achtervolgd.”

Het lukte Paul niet meer om wicca-rituelen uit te voeren. Alsof een macht hem tegenhield. Uiteindelijk kon hij niet anders dan knielen: hij boog voor Christus.

In het Nederlands Dagblad zei hij: “Voordat we groene taal gebruiken in de kerk, moeten we misschien wel eerst terug naar de woestijnvaders en apostelen, de kloosterlingen in Ierland, de vroege kerk. Als wij zo gaan leven als zij, nederig en dienstbaar, verwoesten we niet langer de natuur. (…) We moeten leren van de vroege kerk: alles delen, weten dat je martelaar kunt worden, wachten op Christus.”


Beeld header: DeviantArt, LucreciaMortishia