Blog

De stilte is doodeng

Door Marcel Vroegop
Waarheid redding Vrijheid Verslaving
31 juli 2020

“De geest is ontsnappingsgezind
Hangen in coffeeshops, drinken
Kijken naar g**** vrouwen op het net
Ik snap dat ding, ieder z'n gif, ik kijk films
Ik dacht voor inspiratie
Waarheid? Ik ben niet blij met mijn situatie.”

Zo begint het liedje ‘Ochtend weer’ van de rappers Typhoon en Sticks. Hun woorden klinken misschien niet zo ‘geestelijk’. Maar ze zijn wel eerlijk. Want heeft niet iedereen zijn eigen ‘gif’ en zijn maniertjes om te ontsnappen? “De geest is ontsnappingsgezind.”

Stil worden doet pijn.

De geest wil telkens weer vluchten. Want de stilte is doodeng. En voor verdoving hoef je niet eens naar de coffeeshop. Met vrienden als Netflix, YouTube en Insta hoef je die nare leegte nooit meer te voelen… Je kunt roepen dat je het doet ‘voor inspiratie’. Dat doen deze rappers ook. Maar als ze eerlijk zijn, komen ze tot een andere conclusie: “Ik ben niet blij met mijn situatie.” Onze geest wil telkens weer vluchten, ontsnappen, de pijn verdoven. Augustinus zei het al: “We zoeken het leven in het land van de dood.”

Stil worden doet pijn. Want dan zie je ineens die pijnlijke waarheden. Het leven duurt niet eindeloos. Een keer ga je dood. En jouw en mijn vluchtgedrag heeft gevolgen. Het zuigt je steeds verder het moeras in. Op eigen kracht kun je nooit ontsnappen uit dit ‘land van de dood’.

Stil worden doet pijn. Ieder heeft z’n gif om aan die pijn te ontsnappen... behalve Jezus. Hij vluchtte niet weg. Zocht geen verdoving voor de pijn. Hij ging de weg van het kruis. Dwars door de zonde, hakte Hij een weg terug naar het paradijs dat wij verloren.

Naar Jezus kijken doet pijn. Maar tegelijk is het de enige manier om Leven te vinden. Om weg te komen uit het land van dood, zonde en gevangenschap. In een wereld vol junkies, verslaafden en gevangenen, leefde Jezus als een vrij Man. Als enige. “Kijk naar hem, mijn ziel”, schreef de Engelse schrijver Pennar Davies. “Hij is een vrij mens. De enige vrije man in Jeruzalem. Pilatus’ rijk is een gevangenis. Petrus’ verwarring is een gevangenis; Herodus’ ambitie is een gevangenis. Alleen Christus is vrij. Daar, aan zijn zijde, onder de striemen die de soldaten sloegen, vinden we vrijheid.”