Blog

Een 'god' die leefde van Genadebrood?

Door Marjolein Hooydonk
Sport Kerk Genade
18 december 2020

Op 26 januari 2020 gebeurde er een ongeluk dat de sportwereld in diepe rouw dompelde. Die dag crashte een helikopter tegen een berghelling, op 50 kilometer van Los Angeles. Alle negen inzittenden kwamen om, onder wie basketballer Kobe Bryant (41) en zijn dochter Gianna (13).

Bryant was één van de beste en populairste basketballers ooit. Een legende. Met de Los Angeles Lakers won hij vijf keer het Amerikaanse kampioenschap. Ook zijn privéleven trok aandacht. Hij en zijn vrouw Vanessa (37) waren 20 jaar samen. Hun relatie kende hoge pieken en diepe dalen. Zo kwam in 2003 een overspelige relatie van Bryant aan het licht. Tijdens een persconferentie zei hij, zittend naast Vanessa.

“Ik ben razend op mezelf en walg van mezelf omdat ik overspel heb gepleegd. Ik hou van mijn vrouw met heel mijn hart (…) Het spijt me vreselijk dat ik jou en ons gezin dit heb aangedaan.” Afgelopen november postte Bryant nog een eerbetoon aan zijn vrouw op Instagram: “Op deze dag 20 jaar geleden heb ik mijn beste vriendin leren kennen, mijn koningin, Vanessa Bryant.”

Fans over de hele wereld, jong en oud, gaven uiting aan verdriet. “Wat hij deed, was meer dan basketbal”, vertelde een fan. “Het was een mentaliteit. Hij heeft me door moeilijkheden heen gesleept.” Een scholier zei: “Hij was groter dan basketbal. Hij was een soort god.”

Bryant was een trouwe bezoeker van de katholieke kerk in Newport Beach. Vlak voor de fatale helikoptercrash bezocht hij samen met zijn dochtertje Gianna nog de vroege mis van 7 uur ’s ochtends. Volgens een woordvoerder van de kerk zat de basketballer altijd achterin, ontving hij de heilige communie en verliet de kerk meestal vroeg, omdat hij andere kerkgangers niet tot last wilde zijn.

Bryant ging dus niet naar de kerk om zichzelf te showen als ‘sportgod’. Integendeel. Leek hij te beseffen: Voor God maakt het geen snars uit of je een wereldberoemde basketballer bent of een bedelaar? De Bijbel is daar in ieder geval duidelijk over: “Want allen hebben gezondigd en missen de heerlijkheid van God” (Romeinen 3:23). Geen mens kan zonder Genadebrood...