Blog

Kendrick Lamar: genadeloos eerlijk over zijn ontrouw en wonden

Door Team BasiC
Zonde Eenzaamheid Duisternis
2 juni 2022

“Ik ken de geheimen, de helft van de rappers is seksueel misbruikt / Ik zie ze dagelijks hun pijn verbergen in kettingen en tattoos / Dus luister goed voordat je oordeelt over hoe wij handelen.”

Dat rapt Kendrick Lamar in ‘Mother I sober’, een song op zijn nieuwe album ‘Mr. Morale & The Big Steppers’. Met dit album maakt Kendrick opnieuw duidelijk: hij is niet bang om taboes te benoemen. Hij rapt over ‘heavy stuff’. Familietrauma’s. Afwezige vaders. Erfzonde. Zijn verslaving aan lust en de aandacht van vrouwen.

Kendrick Lamar staat bekend als de grootste verhalenverteller in de geschiedenis van de rap. Die reputatie maakt hij opnieuw waar. Op de albumcover zie je de rapper met zijn dochter op zijn arm. Zijn vriendin zit op bed en houdt een pasgeboren baby vast. Kendrick kijkt wantrouwend opzij. Onder zijn broekriem zit een revolver. Op zijn hoofd staat een doornenkroon. Ziet hij zichzelf als Jezus? Het nummer ‘Savior’ begint zo: “Kendrick deed je erover nadenken, maar hij is niet je verlosser.”

De rest van zijn teksten maken ook wel duidelijk dat hij geen verlosser is. De rapper is genadeloos eerlijk over zijn tekortkomingen, zijn wonden en ontrouw. In de hiphopwereld komt veel machogedrag voor. Maar Kendrick durft dat machomasker af te zetten. Hij rapt over de pijn en trauma’s die schuilgaan achter al die stoerdoenerij over ‘bitches en blingbling’.

Kendrick Lamar heeft een moeilijke jeugd gehad. Hij zag zijn eerste moord toen hij vijf jaar oud was, bij hem in de straat. Ook rapt hij over transgender-familieleden die werden vernederd: door zijn gemeenschap en zijn kerk. Zelf deed hij er ook aan mee toen hij jong was.

Het is nogal heftige muziek om naar te luisteren. Die waarschuwing op Spotify voor ‘explicit’ is niet overdreven. Er komen heel wat ‘f*** you’s’ voorbij. Tegelijk is het muziek die je aan het denken zet. Durf ik die donkere kanten in mijzelf onder ogen te komen en in Gods licht te brengen?

Zelf is Kendrick Lamar ervan overtuigd dat God zijn muziek gebruikt. In ‘Worldwide Steppers’ rapt hij:
“Ik had twee jaar lang een writer’s block / Niets bewoog mij / Ik vroeg God om door mij heen te spreken / dat is wat je nu hoort.”